Tutanhamon

Információk

TUTANHAMON  – Rejtélye és Kincsei – A KIÁLLÍTÁS

A TUTANHAMON – Rejtélye és Kincsei kiállítás életre szóló élményt és betekintést kínál Önnek az ókori Egyiptomot kutató régészet világába. Induljon el erre a fantasztikus utazásra, és fedezze fel a fáraó sírkamráit és kincseit, pontosan úgy, ahogy Howard Carter 1922-ben tette.

Majdnem 100 évvel a szenzációs feltárás után, a TUTANHAMON – Rejtélye és Kincsei kiállítás egyedi módon mutatja be a felfedezés történetét.

2000 m2-en több, mint 1000 kiállítási tárgy, grafika, videók, és ingyenes audioguide várja a látogatókat egy olyan kiállításon, amit már több, mint 6 millióan néztek meg, miközben bejárta Zürichet, Dublint, Brüsszelt, Madridot, Szöult és Párizst és még sok nagyvárost.

​HOWARD CARTER – RÉGÉSZ, MŰVÉSZ ÉS A SZENZÁCIÓS LELET FELFEDEZŐJE

Howard Carter életrajza igazán különlegesnek számít a régészek között. Tehetséges művészként 17 éves korában már a közép-egyiptomi sírok gazdagon festett falainak másolásával foglalkozott az Egyiptomi Kutatási Alap (Egypt Exploration Found) megbízásából. Hamarosan saját ásatásokba fogott tanára, Flinders Petrie útmutatásai alapján.

“CSODÁLATOS DOLGOKAT LÁTOK.” – HOWARD CARTER, 1922

​1900-ban a fiatal, tehetséges archeológus az Egyiptomi Örökségvédelmi Szolgálat (Egyptian Antiquities Service) munkatársává lépett elő. Azonban pár évvel később ittas turistákkal felmerülő konfliktusa vetett véget sikeresen induló karrierjének. 1909-ben megkezdődött Howard Carter együttműködése Lord Carnarvonnal. Carter végül egy nagyon különleges projekt megkezdésére beszélte rá a lordot:

Az elfeledett fáraó, Tutanhamon sírjának felkutatása a Királyok Völgyében.

​Lord Carnarvon öt éven át finanszírozta a vállalkozást, de a siker elmaradt.
Az utolsó ásatási időszakban, 1922 novemberében azonban végre Carter mellé szegődött a szerencse, és bemutatta az elképedt világnak szenzációs felfedezését.

​Egyedülálló, különleges kiállítás a régész életéről.

A Howard Carter jelentős felfedezéséről szóló TUTANHAMON – REJTÉLYE ÉS KINCSEI kiállítást most egy különleges tárlat egészíti ki, amely a felfedező régész életét mutatja be. Jelentős dokumentumokat mutatnak be az archeológus által festett pompás vízfestmények mellett, amelyek hihetetlenül élethű másolási technológiával készültek.

TUTANHAMON – A FÁRAÓ ÉS KORA

Tutanhamon Kr. e. 1332-ben lépett trónra 9 éves korában a XVIII. dinasztia egyik utolsó uralkodójaként. Apja az eretnek Ehnaton fáraó volt; anyja neve továbbra sem ismert. A legújabb kutatások szerint a fiatal fáraó komoly betegségekben szenvedett. Uralkodása egyik legjelentősebb vívmánya az volt, hogy megtagadta apja radikális vallási reformjait, amelyek destabilizálták az országot.

Halála máig rejtély.

​SZAKÉRTŐ KEZEK ÁLTAL KÉSZÍTETT MÁSOLATOK

Egyiptom lenyűgöző művészeti alkotásairól szóló kiállítások már sok éve nagy népszerűségnek örvendenek.
A TUTANHAMON – Rejtélye és Kincsei kiállítás célja egy új trend kitűzése: a látogatók átélhetik az izgalmas ásatás történetének élményét. Azonban ez a célkitűzés megint korlátokba ütközik: az érzékeny eredeti tárgyakat, amelyek állagmegóvást igényelnek, nem lehet és nem is kell összetett kiállítási helyszíneken bemutatni.

Amikor a sírban talált kincslelet mintegy ezer tárgyát újra megalkották a hatalmas Tutanhamon kiállítás számára, ennek során értékek teremtésére, a másolatokban rejlő harmadik előny kiaknázására került sor: Az alkotók együtt szerették volna megjeleníteni mindazt, amit a sír felfedezése,1922 óta soha nem volt látható, vagyis Tutanhamon sírkamráit, mindazokkal a felszerelésekkel, amelyekre a fáraónak a túlvilág felé tartó utazása során szüksége lehet. Az igaz, hogy a másolatok nem őrzik a világhírű kincs felfedezésének különleges pillanatát. De igenis közvetítik ennek a pillanatnak a hatását, és lehetővé teszik, hogy másoknak is átadjuk ezt a benyomást. Mindez a másolatoknak köszönhetően.

Jegyek

30.07.2020
od 00:00
Komplex

Részletek

Helyszín
Komplex

Promóter
JVS GROUP

Cím
Király utca 26., 1061 Budapest


Infolinka
+36 70 606 4148